Onderhoudsbeurt auto: voorkomt pech en verhoogt veiligheid

Autopech wilt u voorkomen. Daarom is het zeker verstandig om uw auto tijdig te laten controleren door specialisten. Met een kleine of grote onderhoudsbeurt aan uw auto voorkomt u niet alleen autopech, maar voorkomt u ook onveilige situaties op de weg. Ook niet onbelangrijk: u bespaart eenvoudig kosten van dure reparaties. 

Maar wanneer is mijn auto nou toe aan een onderhoudsbeurt? En waar wordt op gecontroleerd?

Kleine en grote onderhoudsbeurt auto

Bij een kleine onderhoudsbeurt aan de auto controleren specialisten uw wagen op ruim 25 aandachtspunten. Dat zijn onder meer de autobanden, uitlaat, remmen en de ruitenwissers. Maar ook bekijken ze nauwkeurig of de lampen nog juist afgesteld zijn en vullen ze meteen alle vloeistoffen voor u bij. Ook de olie en het oliefilter wordt vervangen of ververst.

Bij een grote beurt zijn er zelfs meer dan 90 punten waarop uw auto gecontroleerd wordt. Ook hier kijkt de monteur naar de filters en vult hij of zij de vloeistoffen bij. Maar ook wordt er kritisch gekeken naar de bougies en de distributieriem en of deze ook aan vervanging toe zijn.

Ook de binnenkant van uw auto is belangrijk. Denk aan het het controleren van de airco en hoe het is met de binnenspiegel.

APK

Eens in de zoveel tijd moet uw auto APK gekeurd worden. Tenminste, als uw auto minstens vier jaar oud zijn. Heeft u net een nieuwe auto gekocht, dan mag u dus nog even wachten. Maar bij personenauto’s met een benzine- of elektromotor is die keuring voor het eerst dus als de auto vier jaar oud is. Daarna twee keer om de twee jaar en vervolgens elk jaar. Rijdt uw auto op bijvoorbeeld diesel of gas? Dan moet uw auto voor de eerste APK als de auto drie jaar is, en daarna is het elk jaar. 

Heeft u echt een oude wagen op de oprit staan van voor januari 1960? Dan hoeft uw auto niet meer gekeurd te worden. Een paar elementen waar een keurmeesters tijdens de APK streng naar kijkt:

  • Wielen
  • Remmen
  • Autogordels
  • Uitlaatgassen
  • Controle chassisnummer. 

Onderhoud uw auto in de zomer en winter

Tussendoor kunt u uw auto ook voor een onderhoudsbeurt langsbrengen bij uw garage. Twee mooie momenten zijn voor de zomer en voor de winter. Dan vindt ook de bandenwisseling plaats. In de zomer rijdt u het veiligst op zomerbanden en in de winter is dat op winterbanden. Of in ieder geval bij een temperatuur hoger dan 7 graden (zomerbanden) of lager (winterbanden).

Gaat u de sneeuw opzoeken? Dan is een onderhoudsbeurt aan de auto zeker verstandig. Zo weet u zeker dat u moeiteloos kunt rijden door de sneeuw en bij temperaturen ver beneden het vriespunt. Bij een wintercheck kijkt een monteur of uw auto in staat is om optimaal te presteren in de winter. Het bandenprofiel is daarbij natuurlijk erg belangrijk.

Onderhoudsbeurt auto? Plan een afspraak

Denkt u dat een onderhoudsbeurt wel weer nodig is? Rijdt dan langs uw vakgarage en maak de afspraak. Dan kunt u weer talloze veilige kilometers maken.

Plaats een reactie