BPM aangifte doen bij auto importeren Duitsland

Wat is bpm

BPM is een afkorting voor belasting van personenauto’s en motorrijtuigen. Het is in feite belasting die je betaalt voor het voortuig wanneer je het importeert vanuit het buitenland. Een BPM aangifte is nodig voor de registratie en voor het verkrijgen een Nederlands kenteken. Hoe hoog de BPM is kan verschillen en hangt van verschillende factoren af. Zo hebben de prijs, de CO2-uitstoot, het type auto en de leeftijd allemaal invloed op de uiteindelijke belasting die je betaalt.

Wanneer moet je BPM betalen
Je hoeft niet altijd BPM te betalen. Wel is een aangifte bij de belastingdienst altijd verplicht als onderdeel van de registratie. Zoals eerder gezegd kan de CO2-uitstoot van de auto invloed hebben op de hoogte van de BPM. Wanneer je een auto importeert die volledig elektrisch rijdt, hoef je geen BPM te betalen. Ook mobiles die ouder zijn dan 25 jaar ontwijken de BPM belasting en hoeven dus alleen maar te registreren.

Voldoet jouw auto niet aan één van deze twee eisen dan zul je dus wel een BPM moeten betalen. Je kunt deze aangifte zelf doen of laten doen door een gespecialiseerd bedrijf. Beide opties zijn gangbaar, zorg alleen wel dat je het goed uitzoekt van tevoren! 

Zelf BPM aangifte doen
Zelf je BPM aangifte doen, er staat veel over geschreven op internet en het kan wat verwarrend zijn, daarom helpen wij je met de belangrijkste regels en tips die je nodig zult hebben

Nieuwe auto versus gebruikte auto?
Voor een nieuwe auto is het simpel. De CO2-uitstoot bepaalt in dit geval de BPM die je moet betalen, daarbij betaal je de totale bruto BPM zonder afschrijvingen. 

Ga je voor een gebruikte auto dan wordt het iets ingewikkelder. Hierbij wordt gekeken naar de leeftijd van de auto en naar de netto-handelswaarde. Over het algemeen geldt; hoe ouder de auto, hoe minder BPM betaalt dient te worden. Wat betreft de handelswaarde kun je meerdere berekeningen gebruiken en juist dit maakt het enigszins complex. Er wordt gekeken naar de nieuwwaarde ten opzichte van de actuele handelswaarde. Deze handelswaarde kan aanzienlijk verschillen per autodealer. Onthoud echter goed: je hebt altijd recht op de laagste handelsprijs. 

Conclusie

Ben je bekend in de wereld van auto’s en heb je genoeg kennis over de auto die je importeert uit Duitsland, dan kun je goed de BPM aangifte zelf doen. Twijfel je hier echter over denk dan na om het te laten doen door bedrijven die dit zo voordelig mogelijk voor jou kunnen doen.

Plaats een reactie