Verkeerskundig onderzoek laten doen om te testen of het werkt

Verkeer is tegenwoordig overal om ons heen en dit moet natuurlijk veilig verlopen. Zelf ben je ook vaak een groot deel van de week bezig met het verkeer, of dit nu op de fiets, in de auto of als voetganger is. Hiervoor kun je verkeerskundig onderzoek laten doen. Je kunt verkeerskundig onderzoek laten doen door bedrijven. Verkeerskundig onderzoek is tegenwoordig vrijwel essentieel, omdat goed getest moet worden of ergens het verkeer goed kan doorstromen of dat een nieuwe aanpassing aan de weg goed werkt.

De wetten rondom veiligheid worden altijd aangescherpt en daarom is goed verkeerskundig onderzoek uitvoeren essentieel als er een aanpassing of vernieuwing wordt gedaan die invloed heeft op een verkeerssituatie.

Wat is verkeerskundig onderzoek?

Verkeerskundig onderzoek is een onderzoek naar of een aanpassing of vernieuwing aan een weg of deel van het verkeer veilig is en werkt voor de verkeersstroom. Er wordt gekeken naar nut en noodzaak van de aanpassing of vernieuwing, maar ook wat voor gevolgen dit heeft voor de omgeving en doorstroom. Ook wordt er bijvoorbeeld gekeken naar hoe veilig de aanpassing of vernieuwing voor het verkeer is en hoe goed of zelfs beter het verkeer nu door kan stromen. Ook andere kwesties komen aan bod. Wat doet de aanpassing of vernieuwing bijvoorbeeld voor de kwaliteit van het lucht en het milieu eromheen. En hoeveel geluidsoverlast komt ervan af?

Wanneer is verkeerskundig onderzoek nodig of handig?

Verkeerskundig onderzoek is dus eigenlijk handig evenals een verkeersveiligheidsaudit, en vrijwel altijd nodig en essentieel als er een aanpassing of vernieuwing aan de weg of ander deel waar verkeer komt, komt. Denk bijvoorbeeld aan een nieuwe snelfietspad of een nieuw viaduct of een verlenging of verbreding van een rijbaan. Wat doet dit voor het verkeer en voor de doorstroom? Hier kan een verkeerskundig onderzoek inzicht over geven en dit kan ook helpen bij de goedkeuring van een bepaald project.

Is dat nieuwe snelfietspad echt zo snel en langs welke belangrijke plekken komt het fietspad? Verstoort het fietspad niet de beschermde diersoorten in de buurt of krijgen buurtbewoners er geen last van? Dit zijn allerlei vragen die de onderzoeker kan beantwoorden na het onderzoek.

Plaats een reactie