Heb jij voor je bedrijf een degelijke auto nodig, maar wil je hier niet gelijk een hoop geld in investeren? Dan is financial lease wellicht een goed alternatief. Je hebt tenslotte genoeg andere kosten als je ondernemer bent. Bij financial lease kun je al wel in een auto rijden die van jou is, maar deze betaal je per maand af aan de leasemaatschappij. In dit artikel bespreek ik de voor- en nadelen van financial lease voor jou als zakelijk bestuurder zodat jij kunt bepalen of het wat voor jou is.
Wat is financial lease?
Financial lease houdt in dat je het aankoopbedrag van een auto of een deel daarvan leent. De leasemaatschappij betaalt als het ware de auto voor je en jij betaalt deze maandelijks aan hen af. Vanaf het moment dat de lease overeenkomst ingaat, ben jij economisch eigenaar van de auto. De auto is dus van jou. Na afloop van de overeenkomst ben je ook juridisch eigenaar en is de auto helemaal van jou. Je hebt de auto dan namelijk compleet afgelost aan de lease maatschappij.
De voordelen
Aan financial lease zitten een hoop voordelen verbonden, zo ben je vanaf dag één economisch eigenaar en is de auto dus van jou. Aan het eind van de rit is de auto helemaal van jou. Het geld wat je dus iedere maand betaalt is om je auto af te betalen. Het is dus niet een soort huur wat je betaalt. Een mooie bijkomstigheid is dat je door financial lease niet in één keer een klap geld neer hoeft te leggen. Dit wordt namelijk verspreid over de maanden. Daarnaast kun je als eigenaar van een bedrijf bepaalde kosten aftrekken, denk hierbij aan de renteaftrek en de investeringsaftrek.
De nadelen
Echter zitten er ook nadelen aan financial lease. Zo betaal je over het maandelijkse bedrag ook rente. Dit zou je niet betalen als je de auto in één keer zou betalen. Daarnaast moet je zelf de verzekering en het onderhoud van de auto regelen. Dit zit bij operational lease, een andere vorm van leasen, bij de deal in. Ook kun je het contract niet tussentijds ontbinden en loop je het risico dat de auto in waarde vermindert. Wanneer na afloop van het leasecontract de auto toch een andere restwaarde blijkt te hebben, dan zul je dit ook zelf moeten betalen. Het is dus goed om te kijken of dit echt bij jouw situatie past.