Alles over handsfree bellen

Handsfree bellen, ofwel het bellen zonder de mobiele telefoon aan te raken, is verplicht in het verkeer. Deze regel geldt voor iedereen die een motorvoertuig bestuurt. Wil je toch bellen in de auto, dan kun je een carkit gebruiken, maar er zijn ook andere mogelijkheden, welke bijvoorbeeld ook op de motor gebruikt kunnen worden.

Hoe kun je handsfree bellen?

Je hebt verschillende mogelijkheden om handsfree te bellen. Zo kun je gebruik maken van een carkit in de auto. Dit is een standaard waar de telefoon in geplaatst kan worden. Door oordopjes in te doen of de telefoon op luidspreker te zetten, kun je gewoon bellen in het verkeer. Er zijn ook carkits die het mogelijk maken om het telefoongesprek te voeren via de speakers van de auto en er zijn auto’s met een ingebouwde telefoon. Voor bijvoorbeeld motorrijders zijn deze manieren onmogelijk. Voor hen zijn er onder meer headsets die goed onder de helm te plaatsen zijn. De telefoon kan dan gewoon in de binnenzak van de jas of in een tas.

Hoge boetes voor bellen tijdens het rijden

Zit je tijdens het deelnemen aan het verkeer toch met je handen aan je mobiele telefoon, dan riskeer je een hoge boete. De maximale boete die mag worden opgelegd voor bellen in de auto, niet handsfree, is maar liefst tweeduizend euro.

Ongevallen door smartphone gebruik in de auto

Onderzoek heeft uitgewezen dat er aanzienlijk minder ongelukken gebeuren in het verkeer waar een mobiele telefoon bij betrokken is. Toch is in de resultaten ook te zien dat er ook ongevallen voorkomen waarbij wel handsfree gebeld wordt. De aandacht blijft dan ook bij het telefoongesprek en niet bij het verkeer. Diverse landen zijn al bezig om ook te verbieden dat er handsfree gebeld wordt in het verkeer. Kortom, bellen in het verkeer wordt dan compleet verboden. Tevens is men bezig ook het bellen voor fietsers te gaan verbieden.

Plaats een reactie