Wat zijn vouwfietsen?

Vouwfietsen zijn, zoals de naam het al zegt, fietsen die kunnen worden opgevouwen tot een compact geheel. Dit heeft uiteraard als voordeel dat de fiets gemakkelijk mee te nemen is. Vouwfietsen worden voornamelijk gebruikt door mensen die veel reizen en nog een relatief lange afstand af te leggen hebben vanaf bijvoorbeeld het treinstation. Zo kunnen vanaf huis naar het station fietsen, de fiets opvouwen en meenemen in de trein, om deze vervolgens na de treinrit weer uit te vouwen en naar de eindbestemming te fietsen. Dit maakt dat vouwfietsen vooral gebruikt worden door mensen die veel reizen voor het werk.

Alles over de vouwfiets

De vouwfiets wordt vaak gezien als grappige fiets, waar de meeste mensen liever niet op gezien worden. Dit heeft vooral te maken met het feit dat de fiets erg kleine wielen heeft in verhouding tot een gewone fiets. Hierdoor lijkt de vouwfiets enigszins op een kinderfiets voor volwassenen. Dit betekent vanzelfsprekend ook dat bijzonder weinig mensen een vouwfiets kopen wanneer zij deze niet echt nodig hebben voor praktische doeleinden.

Kwaliteit van de vouwfiets

Het frame van elke fiets bepaald voor het grootste deel de kwaliteit van iedere fiets. Het is dan ook altijd het frame waar je garantie op krijgt vanuit de winkel. Hoe zit dit dan met de vouwfiets, waarvan het frame behoorlijk wat te verduren krijgt door het steeds opnieuw in- en uitvouwen? Dit gaat inderdaad ten koste van de kwaliteit. Daarnaast wordt er tijdens de productie van de vouwfiets, en het ontwikkelen van nieuwe exemplaren, vooral aandacht besteedt aan de mogelijkheid tot het zo compact mogelijk opvouwen en aanzienlijk minder aandacht aan het toekennen van kwaliteit. Dit betekent dat de vouwfiets over het algemeen van slechts matige kwaliteit is.

Prijs
De prijzen van de vouwfiets liggen relatief laag, zeker in verhouding tot die van andere fietsen. Voor zo’n 150 euro heb je al een vouwfiets. De lage prijs heeft onder meer te maken met de lage populariteit van de fiets en de matige kwaliteit.

Plaats een reactie